Dolar/TL geriliyor… Gözler enflasyon raporunda!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türk Lirası yeni haftaya değer kazanarak başlıyor. Dolar/TL kuru bu haftaya 32,29 TL’den başlarken, Euro 34,77 TL’den başladı.

Dolar/TL kuru 32.68 TL’deki zirvesini görmesinin ardından düşüşe geçti. Türk Lirası dolar karşısında 21 Nisan’dan bu yana yüzde 1,16 değer kazandı. Değer kazanımında azalan dolar talebi ve Fed Başkanı Powell’ın geçtiğimiz hafta beklendiği kadar şahin olmaması etkili oldu. 

Rüzgar Türk Lirası lehine esiyor. Geçtiğimiz hafta Citi’nin yayımladığı raporda Türkiye’nin sermaye akışı çekeceği söylenirken, 6 aylık forward işlemleri üzerinden Türk lirasında dolara karşı uzun pozisyon alınmasını önerdi.

Kredi derecelendirme kuruluşu S&P’de Türkiye’nin kredi notunu B’den B+’ya yükseltti ve görünümü pozitif olarak korudu. Görünümün pozitif olması bir sonraki değerlendirmede kredi notunun artma ihtimalinin olması demek. 

S&P’den yapılan değerlendirmede Türkiye’de yerel seçimlerin ardından dış dengelenmenin de etkisiyle para, maliye ve gelirler politikası arasındaki koordinasyonun iyileşeceğinin düşünüldüğü belirtilen açıklamada, gelecek 2 yıl içinde portföy girişlerinin artacağının, cari açıkların daralacağının, enflasyon ve dolarizasyonda düşüşün öngörüldüğü kaydedildi. Açıklamada, ekonomi yönetiminin dolarizasyonun tersine döndüğü ortamda enflasyonu düşürmeyi ve Türk Lirası’na olan güveni yeniden tesis etmesi halinde Türkiye’nin kredi notunun yeniden yükselebileceği vurgulandı. 

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, uygulanan ekonomi programının sonuçlarının kredi notlarına yansıdığını ifade ederek, “S&P, Fitch ve Moody’s’in pozitif not görünümleri not artışlarının devamının habercisi. Güçlendirerek uygulamaya devam ettiğimiz programımızla ülkemize duyulan güveni en üst seviyeye taşımakta kararlıyız” dedi.

Nisan ayında enflasyon aylık yüzde 3,18, yıllık bazda ise 69,80 olarak gerçekleşti. Böylece enflasyon rakamları TCMB‘nin mayıs ayında beklediği yüzde 70 sınırına dayandı. TCMB bu perşembe günü 2024 yılının ikinci enflasyon raporunu açıklayacak. TCMB bir önceki raporunda 2024 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 36 olarak korumuştu. TCMB Başkanı Fatih Karahan’ın yapacağı sunumda tahminin yukarı ya da aşağı yönlü güncellenip güncellenmeyeceği takip edilecek. 

Bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan kabineyi toplayacak. 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Dolar/TL geriliyor… Gözler enflasyon raporunda!

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Hepsi Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin