Hem olumlu hem olumsuz, Türk ekonomisine akıl ermiyor!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ekonomideki dalgalı seyir devam ederken, piyasalardan yansıyan son veri ve gelişmeler ise tartışma ve soru işaretlerine neden oluyor.  Borsa İstanbul geçtiğimiz gün tarihinde ilk kez 10 bin puanın üzerine çıkarken, Türk-İş, ise nisan ayında açlık sınırının 17 bin 725 TL, yoksulluk sınırının ise 57 bin 736 TL’ye yükseldiğini açıkladı. İlginç gelişmelerden biri de kredi kartı harcamalarında yaşanıyor. Bireysel ve kurumsal kredi kartları harcamalarında 13 haftalık büyümede ivme kaybı sürerken, Mart sonunda ilk kez yüzde 100’ün altına gerileyen artış, 19 Nisan haftasında yüzde 83.22 olarak kayıtlara geçti. BDDK verileri de aynı hafta kart harcamalarında gerilemeye işaret ederken, analistler iç talepteki yavaşlamaya dikkat çekiyor.

Hem olumlu hem olumsuz, Türk ekonomisine akıl ermiyor! - Resim : 1
Beklenti, enflasyonun Mayıs’ta zirve yaptıktan sonra Haziran, Temmuz döneminden itibaren düşmesi.

214 KONKORDATO 

Öte yandan merakla beklenen Fed kararı ise geçtiğimiz akşam geldi. Fed, mayıs ayı toplantısında beklentiler dahilinde politika faizini yüzde 5.25-5.50 aralığında sabit bıraktı ve faizi 23 yılın en yüksek seviyesinde tuttu. Merkez Bankası‘nın 29 Nisan’daki net döviz pozisyonu 2,1 milyar dolar iyileşirken; Nisan ayı genelinde 18.5 milyar dolarlık iyileşme de söz konusu oldu. Ancak üretim ve işletmelerle ilgili tablo da ise tersi yaşanıyor.

Mart ayında 50 eşik değerinde olan İSO İmalat Sanayi, Nisan ayında 49.3’e geriledi. TOBB’un yayınladığı Kurulan ve Kapanan Şirket İstatistikleri’ne göre, yılın ilk 3 ayında kurulan şirket sayısı, 2023’ün aynı dönemine göre yüzde 15.5 azalarak 29 bin 593 oldu. İlk çeyrekte kapanan şirket sayısı yüzde 27 artarken, tasfiye kararı alan şirket sayısı 7 bin 500’ü geçti. Mali yapısı bozulan 214 şirket de konkordato için mahkeme yolunu tuttu.

AKARYAKIT İNDİRİMİ 

Pazarlama ve İşletme Uzmanı Volkan Soykan, Merkez Bankasının rezerv toplamaya devam ettiğine dikkat çekerken, “Brent petrol, ABD stoklarındaki toparlanmanın arzı desteklemesi ve Orta Doğu’da ateşkes umutlarının risk primini düşürmesi nedeniyle Mayıs ayında son bir ayın en düşük seviyesi olan varil başına 84 dolara geriledi. Döviz kuru da zayıf bir seyir izlediği için önümüzdeki günlerde güçlü akaryakıt indirimleri gelecektir” dedi. 

Hem olumlu hem olumsuz, Türk ekonomisine akıl ermiyor! - Resim : 2
Mart ayında genel ticaret sistemine göre ihracat yüzde 4.1, ithalat yüzde 6.3 azaldı. Dış ticaret açığı ilk çeyrekte 20 milyar dolar oldu.

İTHALAT AZALDI 

Hizmet Üretici Fiyat Endeksi’nin yıllık yüzde 85.41, aylık ise yüzde 3.64 arttığına da dikkat çeken Soykan, “Önümüzdeki dönem enflasyonunda en büyük risk hizmetler sektörü tarafındaki yüksek seyir olmaya devam edecek. Merkez Bankası bu yüzden Temmuz’da asgari ücret artışı olmasını istemiyor” diye konuştu. 

MAYIS’TA ZİRVE YAPACAK 

İnsan Kaynakları Uzmanı Suat Başkır ise Türkiye’ye döviz girişinin hızlandığını dile getirirken, şu saptamalarda bulundu. “Kaynak girişi kuru gevşetiyor. 1-26 Nisan tarihleri arasında Merkez Bankası’nın net döviz pozisyonu yaklaşık 16.5 milyar dolar iyileşti. Merkez Bankası’nın Sektörel Bilançolar verisi, 7 sektörde, zarar eden firma sayısının kar edenlerden fazla olduğunu gösteriyor. En iyi durumdaki sektör imalat, en kötü durumdaki sektör gayrimenkul faaliyetleri. Türkiye’nin ihracatının yaklaşık yüzde 95’i imalat sektörü tarafından yapılıyor.”

TÜRKİYE KRİTİK ÜLKE 

“Gözden kaçan bir ayrıntıyı da vurgulamak gerek. Geçtiğimiz günlerde Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar’ın  Financial Times gazetesine verdiği röportajda Ankara’nın ABD’li enerji devi ExxonMobil ile milyarlarca dolarlık bir sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) alımı anlaşması için görüşmeler yaptığını açıklaması çok önemli. Türkiye’nin enerji arz güvenliği açısından önemli bir adım. Ayrıca ikili ilişkiler için de büyük bir kaldıraç olarak görebiliriz.”

mert.inan@haberglobal.com.tr 

Kaynak: Web Özel

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Hem olumlu hem olumsuz, Türk ekonomisine akıl ermiyor!

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Hepsi Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin