İklim değişikliği Kangal ırkını vurdu: Hormonları eşleşmeye müsait olmadı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sivas’ın marka değeri Kangal köpekler, iklim değişikliğine bağlı sıcak seyreden hava ve kar yağmaması nedeniyle eşleşme sürecine giremedi. Normal şartlarda Kangalların senede 2 kez eşleşip, 2 kez doğum yaptığını belirten Sivas Doğal Irk Kangal Köpeği Sevenler ve Koruyanlar Derneği Başkanı Orhan Yalçınkaya, “Kangalların hormonları eşleşmeye müsait olmadı. Bu nedenle doğum süreleri uzadı” dedi.

Haberin Devamı

Dünyada ve Türkiye’de yaşanan iklim değişikliği, Sivas’ın meşhur Kangal köpeklerini olumsuz yönde etkiliyor. Daha önce kar yağışının olmaması nedeniyle kışlık postlarına geç bürünen Kangallar, bu kez eşleşme dönemine giremedi. Her yıl ocak ayında eşleşme sürecine giren ancak bu sene mart ayı sonuna gelinmesine eşleşmeyen Kangallar, normal şartlarda senede 2 kez eşleşip, 2 kez doğum yapıyor.

İklim değişikliği Kangal ırkını vurdu: Hormonları eşleşmeye müsait olmadı

‘BU YIL 1 KEZ DOĞUM YAPACAK GİBİ GÖRÜNÜYOR’

Sivas Doğal Irk Kangal Köpeği Sevenler ve Koruyanlar Derneği Başkanı, köpek uzmanı Orhan Yalçınkaya, “Normalde Kangal köpekleri, senede 2 defa eşleşir ve 2 defa doğum yapar. Bu genelde ilkbahar ve sonbahar aylarında olur. Bu süreçte Kangal köpeklerinin, havaların ısı durumuna göre hormonal dengeleri değişir ve yavrulama periyotlarına girerler. Ama bu yıl iklimin sıcak gitmesi ve karın yağmamasından dolayı Kangalların hormonları eşleşmeye müsait olmadı. Bu nedenle doğum süreleri uzadı. Şu anda, 15 gün içinde doğumların başlaması gerekirken daha eşleşme aşamasına dahi gelmediler. Bu da hormonal dengelerinin daha oturmadığını ve iklimsel olarak etkilendiğini görüyoruz. Senede 2 kez doğum yapan Kangallar, bu yıl 1 kez doğum yapacak gibi görünüyor. Süreç bu nedenle uzadı” dedi.

Haberin Devamı
İklim değişikliği Kangal ırkını vurdu: Hormonları eşleşmeye müsait olmadı

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
İklim değişikliği Kangal ırkını vurdu: Hormonları eşleşmeye müsait olmadı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Hepsi Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin