Çin’de 1 milyon tonluk lityum rezervi keşfedildi

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çin‘in kuzeybatısındaki Sıçuan eyaletine bağlı Garze Tibet Özerk İli’nde yaklaşık 1 milyon tonluk lityum rezervi keşfedildiği bildirildi.

Çin ajansı Xinhua’nın haberine göre, Yaciang ilçesinde keşfedilen maden rezervi, “Asya‘nın bilinen en büyük pegmatit monomer lityum kaynağı” olma özelliğini taşıyor.

Çin Tabii Kaynaklar Bakanı Vang Guanghua, 1 milyon tona yakın lityum içerdiği tahmin edilen rezervin keşfini, “büyük bir atılım” olarak niteledi.

Güneş panellerinden elektrikli araç bataryalarına kadar enerji depolama ünitelerinde faydalanılan pillerin yapımında kullanılan lityum, 21. yüzyılın en stratejik madenlerinden biri olarak görülüyor.

ABD Jeolojik Araştırmalar Kurumunun verilerine göre dünyadaki lityumun yaklaşık yüzde 7’sinin çıkarıldığı Çin, bu alanda Bolivya, Arjantin, ABD, Şili ve Avustralya’nın ardından 6. sırada yer alıyor.

DÜNYA REZERVLERİNİN YARISI ÇİN’DE İŞLENİYOR

Çin, elektrikli araç batarya, güneş panelleri ve mobil cihazların önde gelen üretici ülkelerden biri olduğundan dünyadaki lityumun yaklaşık yarısı ülkede işleniyor.

Sanayideki talep mevcut rezervleri aştığından yeni kaynakların bulunması ülke açısından önem taşıyor.

Çin’deki lityum rezervleri, ülkenin batısındaki Şıçuan ve Çinghay eyaletleri ile Tibet, Sincan Uygur ve Ciangşi Cuang özek bölgelerinde yoğunlaşmış durumda.

Öte yandan lityum-iyon bataryalarda kullanılan lityum karbonat tuz göllerinden de çıkarılabiliyor. Çin’de bu özellikteki yaklaşık 1500 havzası da lityum kaynakları için potansiyel barındırıyor.

TAYLAND’DA 2 BÜYÜK REZERV

Çin’deki keşfe dair açıklamadan önce, Tayland, ülkede büyük potansiyel barındıran lityum rezervlerinin keşfedildiğini duyurmuştu.

Tayland Sanayi Bakanlığı, ülkenin güneyindeki Phang Nga ilindeki iki bölgede büyük miktarda lityum dünyanın en büyük kaynaklarından biri olduğunu doğruladı.

Ruangkiat bölgesindeki rezervin, yüzde 0,45 lityum oksit yoğunluklu 14,8 milyon ton lityum barındırdığı tahmin ediliyor. Bu, dünyanın en zengin lityum kaynaklarına sahip Bolivya’nın toplam rezervinin yüzde 64’üne eşit bir miktar.

Bang Etu bölgesindeki diğer rezervin miktarına ilişkin ise değerlendirme çalışmalarının sürdüğü bildirildi.

Rezervlerin, Tayland’ın Asya’da elektrikli araç ve batarya üretiminde Çin’e rakip bir merkez haline gelme hedefini destekleyeceği öngörülüyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Çin’de 1 milyon tonluk lityum rezervi keşfedildi

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Hepsi Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin