İran Dizayi’yi neden vurdu? Uzun menzilli suikastın gizli mesajları

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İran Devrim Muhafızları’nın, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin başkenti Erbil’deki evinde roketle hedef aldığı Peşrev Dizayi’nin bağlantıları tartışılmaya devam ediyor. İran’dan yapılan açıklamada, Dizayi’nin hedef alındığı noktanın bir “MOSSAD karargahı” olduğu belirtilerek, Dizayi’nin İsrail‘le birlikte İran’a yapılan birçok saldırının sorumlusu olduğu; bu saldırıların finansmanına katıldığı iddia edilmişti.

GÜVENLİK ŞİRKETİ VAR

Dizayi’nin, kızının doğum günü için evinde davet verdiği sırada vurulduğu, evindeki konuklardan birinin de Iraklı Hıristiyan iş adamı Kerem Mikail olduğu ortaya çıkmıştı. Saldırıda evi tamamen yıkılan Erbil doğumlu 61 yaşındaki Dizayi ve kızı ile iş adamı Mikail hayatını kaybederken, Dizayi’nin eşi ve diğer iki çocuğu da yaralandı. Barzani’nin en yakınındaki isimlerden biri olan Dizayi’nin sahip olduğu “Falcon” adlı şirketin Barzani Ailesi ile ABD’nin bölgedeki diplomatik misyonlarının güvenliğini sağladığı belirtiliyor. Dizayi’nin bölgedeki petrol ticaretine de aracılık yaptığı biliniyor.

İran Dizayi'yi neden vurdu? Uzun menzilli suikastın gizli mesajları - Resim : 1
Peşrev Dizayi (sağda), Barzani Ailesi’ne en yakın iş insanlarından biriydi. 

MOSSAD’LA İŞBİRLİĞİ Mİ?

Dizayi suikastı ile ilgili Haber Global Web Özel’e değerlendirmelerde bulunan emekli kurmay albay ve terör uzmanı Ünal Atabay da Dizayi’nin petrol ticaretine dikkat çekti. Atabay şunları söyledi: “Peşrev Dizayi Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin önemli işadamlarından biri. Yanında ölen de aynı şekilde Süryani asıllı Iraklı önemli bir işadamıydı. İddia o ki, bunlar MOSSAD’la işbirliği yapan işadamlarıydı. Aynı zamanda İran’a yönelik bazı saldırıların finansmanını da bu isimler sağlıyordu. Bir başka iddiaya göre de, PKK’nın Suriye sahasından çaldığı petrol bu isimler aracılığıyla İsrail’e satılıyordu. Böyle bir ilişki var.”

İRAN MUHALİFLERİ ERBİL’DE

Saldırının ne anlama geldiğini yorumlayan Atabay şunları söyledi: “İran, Barzani yönetiminin karşısında yer alıyor. Barzani, İran’a karşı kurulan bazı Kürt partilerini de bölgesinde tutuyor. Komala, Kürdistan Demokrat Partisi’nin İran kolu, Ensar el İslam gibi silahlı grupları kendi bünyesinde barındırıyor. Bunlar Sünni İslam çizgisinde olan İran’a muhalif gruplar. İran, Barzani’nin kendi bölgesinde İsrail’le işbirliği yaptığını söylediği bir işadamını bu şekilde vurarak hem Barzani’yi tehdit etmiş oluyor Hem de İsrail’e mesaj veriyor.”

KAPASİTESİNİ GÖSTERDİ

Saldırının nasıl sonuçlar doğuracağını da yorumlayan Atabay şu ifadeleri kullandı: “İran füze kapasitesini, nokta atışı yapabildiğini göstermiş oldu. Bu olayın gölgesinde kaldı ama 1300 kilometre mesafeden İdlib’i de vurdular. Neydi buradaki mesaj? 1300 metre mesafeden nokta hedeflerin vurulabilmesi. Bu aynı zamanda İsrail’deki nokta hedeflerin de İran’dan yapılacak atışlarla vurulabilmesi anlamına geliyor.

İran Dizayi'yi neden vurdu? Uzun menzilli suikastın gizli mesajları - Resim : 2
İran, Irak Bölgesel Yönetimi’nin başkenti Erbil’i uzun menzilli füzelerle hedef aldı. 

BARZANİ-İRAN GERİLECEK

Suikastı değerlendiren terör uzmanı Ercan Çitlioğlu ise şunları söyledi: “KDP bölgesinde böyle saldırı düzenlenmiş olması Barzani yönetimiyle İran arasında bir gerginlik yaratmaya aday gibi görünüyor. KYB’nin yani Talabani taraftarlarının İran’la daha yakın ve sıcak ilişkileri olduğunu düşündüğümüzde KDP bölgesine yöneltilen bu saldırı dikkat çekti. KDP-KYB arasında yaşanan çatışmanın daha da ayyuka çıkacağını düşünüyorum.”

Dizayi’nin kamuoyunda gündeme getirilen bağlantılarını sorduğumuz Çitlioğlu, “İran’ın elinde kanıtlar olmadan bu türden bir saldırıyı yapmasını ihtimal içi görmüyorum” dedi.

İRAN NEDEN SALDIRIYOR?

Terör uzmanı Coşkun Başbuğ da; İran’ın son dönemdeki çıkışlarının farklı bir yönüne işaret ederek şu değerlendirmeleri yaptı: “İran, MOSSAD karargahını vurduğunu söylüyor. Irak ise bir işadamının ailesiyle birlikte vurulduğunu açıkladı. Bu da arka planda bir takım ekonomik kirli işbirliklerini gündeme getiriyor Netleşmesini beklemek daha doğru olur. Şu andaki bilgiler olayı anlamaya yetmiyor. İran’ın Pakistan, Irak ve Suriye’yi art arda vurması da tesadüf değil. Burada İsrail üzerinde savaşı yayma senaryosu var.”

ertan.altan@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
İran Dizayi’yi neden vurdu? Uzun menzilli suikastın gizli mesajları

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Hepsi Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin