Terörle mücadelede işbirliği vurgusu

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Reisi ile Beştepe’de düzenlenen ortak basın toplantısında şunları söyledi:
“Terörle mücadeleden enerjiye, ticaretten eğitime ikili gündemimizde yer alan konular hakkında görüş alışverişinde bulunduk. İran’la yıllık 30 milyar dolar ticaret hedefi bağlamında özellikle koronavirüs salgını sonrasında ilerleme kaydedildi. Bu kulvarda daha hızlı koşulması gerektiğinin farkındayız, Cumhurbaşkanı Reisi ile bu kapsamda atılacak adımları ele aldık.

TERÖRE KARŞI İŞBİRLİĞİ

Terörle mücadelede İran’ın desteğinin artarak devam etmesinin ehemmiyetini bir kez daha vurguladık. Ülkelerimizin ve bölgemizin güvenliğini hedef alan PKK/PYD/YPG ve PJAK’a karşı işbirliğimizin daha da güçlendirilmesinin önemine değindik. Münasebetlerimizin geliştirilmesine yönelik olarak 10 yeni anlaşmaya imza attık.

Haberin Devamı

FİLİSTİN DAVASINA DESTEK

Filistin meselesi hem Türkiye’nin hem İran’ın odağında yer alıyor. Türkiye 7 Ekim’den bu yana 26 bin tonu un olmak üzere, 30 bin tondan fazla insani yardım malzemesini Al-Ariş’e gönderdi. Görüşmelerimizde, İsrail’in Gazze’ye yönelik insanlık dışı saldırılarının bir an önce son bulması, adil ve kalıcı barışın tesisine yönelik ivedi adımlar atılması ihtiyacını ele aldık. Bölgemizin güvenliğini ve istikrarını daha fazla tehdit edecek adımlardan sakınılmasının önemi üzerinde mutabık kaldık.”

TÜRKİYE’NİN GÜVENLİĞİ BİZİM GÜVENLİĞİMİZ

İran Cumhurbaşkanı Reisi ise şu mesajları verdi: “Ekonomi ve ticaret alanlarında bugüne kadar attığımız adımların devamında ilişkilerin seviyesini geliştirmeyi amaçlıyoruz. Petrol ve doğalgaz konusunda Türkiye ile ilişkileri geliştirme kararı aldık. ‘Türkiye’nin güvenliği bizim güvenliğimiz, bölge ülkelerinin güvenliği bizim güvenliğimiz’ diye düşünüyoruz. Bölge ülkeleri arasında nifak yapmak isteyen yapılar bölge ülkelerinin güvenliğini zedelemeye çalışıyorlar. Bununla mücadele etmeye kararlıyız.

İslam dünyasının birincil meselesi Filistin meselesidir. Bu cinayetleri ABD yapmaktadır. BM ve uluslararası platformlar artık işleyişini kaybetti. Bu her şeyden daha üzücü. Bizim Türkiye gibi ülkeler ve dünya ülkeleri ve insan haklarını gerçekten savunan kişilerle işbirliğine girerek adaletli dünya düzeni için çaba göstermemiz lazım. Siyonizme karşı caydırıcı tutum alınmalı.”

Haberin Devamı

İRAN’LA YENİ SINIR KAPILARI GÜNDEMDE

Cumhurbaşkanı Erdoğan Beştepe’de düzenlenen Türkiye-İran İş Formu’nda yaptığı konuşmada da şunları söyledi: “İran ile ticaretin gelişmesi için sınır bölgelerindeki altyapıya özel önem atfediyoruz. Gürbulak’ta modernizasyon çalışmaları tamamlanınca Dilucu ve Esendere Gümrük Kapıları rahatlayacak ve Gürbulak yüksek kapasite ile hizmet verecek. İran’la yeni sınır kapıları açılması konusu gündemimizdedir. Yaptırımlar nedeniyle komşumuz İran ile ekonomik ve ticari ilişkilerimizi sonlandırmadık, bundan sonra da sonlandırmayacağız.”

TÖRENLE KARŞILANDI

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye’ye resmi ziyarette bulunan İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’yi Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı’nda düzenlenen resmi törenle karşıladı. Cumhurbaşkanlığı Atlı Muhafız Birliği, İran Cumhurbaşkanı Reisi’ye Cumhurbaşkanlığı Ana Giriş kapısına kadar eşlik etti. Erdoğan, Reisi’yi makam aracının inişinde karşılarken iki lider İran ve Türkiye’nin milli marşlarının bando tarafından çalınması sonrasında Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı’nın sancağını selamladı. 21 pare top atışının da gerçekleştirildiği törende Reisi, Muhafız Alayı’nı “Merhaba asker” şeklinde selamlarken, sonrasında her iki cumhurbaşkanı İran ve Türk heyetleriyle tokalaştı. Erdoğan ve Reisi, tören sonunda basın mensuplarına poz verdi.

Haberin Devamı

MB BAŞKANI DA KATILDI

Terörle mücadelede işbirliği vurgusu

İran Cumhurbaşkanı Reisi için yapılan törene Cumhurbaşkanlığı kabinesinden de çok sayıda isim katıldı. 10 bakanın katıldığı törende Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan da yer aldı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Terörle mücadelede işbirliği vurgusu

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Hepsi Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin