Oynadığı ilk filmle Oscar’a aday gösterilen ünlü oyuncu Don Murray hayatını kaybetti

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

“Otobüs Durağı” filminde Marilyn Monroe’yla birlikte oynayan ve rolüyle Oscar’a aday gösterilen Amerikalı ünlü oyuncu Don Murray 93 yaşında öldü.

İlk sinema filminde Marilyn Monroe’ya aşık kovboyu canlandıran ve Oscar’a aday gösterilen Don Murray, 60 yılı aşkın kariyeri boyunca sinema ve TV’de boy gösterdi.

Uyuşturucu bağımlısından rahip rolüne, eşcinsel senatörden kovboya kadar birçok farklı rolün üstesinden gelmeyi başarın oyuncunun ölümünü oğlu Christopher Murray doğruladı.

VİCDANİ RETÇİYDİ

Savaş sonrası 1950’lerde; duyarlı, sorumlu ve iyi bir adam olmanın genç bir adamda aranan en önemli özellikler olduğu dönemde dinine bağlı bir pasifist olan Murray, Kore Savaşı’nda ise vicdani retçi olmuştu.

2,5 yıllık zorunlu askeri hizmetini Alman ve İtalyan mülteci kamplarında ayda 10 dolar karşılığında çalışarak geçirirken yetimlere, yaralılara ve yerinden edilmişlere yardım etti.

1954 yılında Avrupa’dan ABD’ye döndüğünde oyunculuk kariyerine karar verdi. Fakir müvekkilere yardım eden avukatları konu alan bir TV dizisinde rol oynadıktan sonra Broadway’de şansını denedi.

BROADWAY’DE KEŞFEDİLDİ

Joshua Logan tarafından Broadway’de keşfedildi ve Marily Monroe’nun Otobüs Durağı filminde rol kaptı. Bu film onun için dönüm noktası oldu. Filmdeki rolüyle en iyi yardımcı erkek oyuncu dalında Oscar’a aday gösterildi.

Peşinden 35’ten fazla Hollywood filminde, 25 kadar TV filminde ve çok sayıda TV ve tiyatro yapımında rol aldı. Oscar’a ise bir daha aday gösterilemedi.

En çok bilinen filleri arasında A Hatful of Rain, Şeytanla El Sıkışmak ve The Hoodlum Pierst sayılabilir.

1962 yapımı Advise and Consent filminde unutulmaz bir performans gösterdi. Henry Fonda, Charles Laughton ve Walter Pidgeon gibi oyuncularla rol aldığı filmde eşcinsel bir ilişki yaşadığı için şantaja uğrayan evli bir ABD senatörünü canlandırdı.

1960’ların sonundan itibaren Hollywood’da daha az rağbet görmeye başlayınca TV film ve dizilerine yöneldi. Bir ABC dizisi olan The Outcast’te oldukça dikkat çekti. Siyahilerin beyazlarla birlikte rol aldığı ilk TV yapımlarından biri olan dizi 26 bölüm yayınlandı. Başta çok eleştirilse de ilerleyen yıllarda dizi bir klasik kabul edildi.

Don Murray bazı filmlerde senarist ve yönetmen olarak da görev yaptı.

1979’dan 1981’e kadar Don Murray, CBS’in pembe dizisi Knots Landing’de oynadıktan sonra yeniden beyaz perdeye döndü.

KİMLERLE OYNADI?

Brook Shields’la birlikte 1981 yapımı Endless Love’da oynadı. 3 yıl sonra Denzel Washington ile Licence To Kill’de, 1987’de ise Barbara Eden’la The Stepford Children’da boy gösterdi.

Neredeyse tüm hayatı boyunca fit ve genç görünen Don Murray, 2017’de David Lynch’in Twin Peaks’inin devamı olan The Return’ün 8 bölümünde oynadı.

31 Temmuz 1929’da Hollywood’da dünyaya gelen ve tam adı Donald Patrick Murray olan oyuncu üç çocuk babasıydı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Oynadığı ilk filmle Oscar’a aday gösterilen ünlü oyuncu Don Murray hayatını kaybetti

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Hepsi Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin